Update: Waterleidingnet wordt doorgespoeld met een lage dosering chloor
09-11-2017 om 21:37 uur | Laatst gewijzigd: | Redactie

Evides gaat het waterleidingnet in Vlaardingen doorspoelen met een lage dosering chloor zodat de aangetroffen E.coli-bacterie onschadelijk wordt gemaakt. Donderdagmiddag is met het doorspoelen begonnen. “Dit kan leiden tot verandering in kleur en smaak van het kraanwater. Het kookadvies blijft van kracht: water dat wordt gebruikt voor eten en drinken dient eerst 3 minuten gekookt te worden”, laat het waterleidingsbedrijf weten.

Het schoonspoelen van de leidingen met een lage dosering chloor is een snelle en effectieve manier om de aangetroffen bacterie aan te pakken. Door de chloortoevoeging gaat het kraanwater in Vlaardingen anders ruiken en smaken. Bovendien kan het kraanwater een bruine kleur krijgen doordat het water met een andere snelheid en stroomrichting door het leidingnet gaat. Het kookadvies blijft tot nader orde gelden.

Nieuwe metingen van Evides van het drinkwater hebben aangetoond dat de E.coli-bacterie nog in het kraanwater aanwezig is. Evides treft deze maatregelen om de bacterie aan te pakken. Het chloor wordt gericht ingezet. Het leveringsgebied in Vlaardingen is ingeblokt en de bacterie en het chloor kunnen zich niet buiten dit gebied verspreiden.

Ook zal Evides in de stad een aantal brandkranen open zetten. Dit zorgt voor een hoger waterverbruik en daarmee een snellere desinfectie van het net.
Kookadvies

Gebruik voor het koken van kraanwater een fluitketel of pan. Water in waterkokers en koffiezetapparaten kookt in de regel namelijk geen drie minuten achtereen. Het kookadvies geldt ook voor drinkwater voor huisdieren.

Het kookadvies geldt voor Vlaardingen: in de andere delen van het voorzieningsgebied van Evides geldt dit kookadvies niet en kunnen klanten het kraanwater direct drinken.