Drinkwater Vlaardingen besmet met poepbacterie
08-11-2017 om 10:52 uur | Laatst gewijzigd: | Redactie

In het drinkwater van Vlaardingen zijn ongewenste bacteriën aangetroffen. Het gaat om de E.coli-bacterie, ook wel de poepbacterie genoemd. Evides Waterbedrijf adviseert daarom alle inwoners van Vlaardingen om het kraanwater drie minuten te koken voordat ze het gebruiken om te drinken of eten van te bereiden. Het kookadvies geldt voor zeker drie dagen. Hierna wordt gekeken of dit verlengd moet worden. Ook huisdieren mogen alleen water drinken dat drie minuten is gekookt.

 

De bacterie kwam in het drinkwater terecht bij werkzaamheden. Rond 11.00 uur werd er in Vlaardingen een NL-Alert uitgegeven. In Vlaardingse én Schiedamse supermarkten is inmiddels een run op water ontstaan.

 

E.coli-bacterie

Er zijn enkele typen E.coli die een voedselinfectie veroorzaken. Deze typen kunnen voorkomen op rauw vlees, rauwe groente en rauwe melkproducten. Wie ermee wordt besmet, kan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. De poepbacterie kan vooral bij ouderen, zieken en zwangere vrouwen ernstige gevolgen hebben. In sommige gevallen is ziekenhuisopname noodzakelijk.

 

Advies: water koken in pan of fluitketel

Het advies is om het water te koken in een pan of fluitketel. Waterkokers stoppen namelijk zodra het water kookt, terwijl de bacterie pas dood is na drie minuten koken. Het water is voor andere doeleinden - zoals (af)wassen en douchen - wel direct bruikbaar.