De nachtburgemeester van Vlaardingen
18-06-2017 om 22:38 uur | Laatst gewijzigd: | Redactie

Een nachtburgemeester is een onofficiële titel voor iemand die een toonaangevende rol speelt in het nachtleven van een gemeente. De bekendste en eerste nachtburgemeester is Jules Deelder. Mede door zijn contacten in de horeca heeft ook Vlaardingen een eigen onbezoldigde nachtburgemeester en dat is Leonardus Ijdo. Een geboren en getogen haringkop en een graag geziene persoonlijkheid in Vlaardingen. Leo is een kleurrijk persoon en een grote inspiratie bron voor de wat ouderen en minder bedeelde bevolking van Vlaardingen.

 

Het heugelijke feit dat onze nachtburgemeester waarschijnlijk voor een 2e termijn wordt herkozen, zijn ondubbelzinnige persoonlijkheid, charme en passie rechtvaardigt meer dan voldoende deze rapportage.  We keken mee in de persoonlijke sfeer, voorbereiding en bij een aantal evenementen.

 

Leo is met muziek opgegroeid en heeft een gigantische collectie grammofoonplaten waaruit hij kan putten bij feesten en partijen. Als DJ is hij uiterst geconcentreerd bezig om zijn luisteraars een blik van herkenning te laten horen, een lach op het gezicht te krijgen, en de emotionele waarde van muziek te laten horen en voelen.

 

Muziek kan je raken, aldus Leo. Dat zie je vaak bij mensen en ik kan dan vaak zelf bijna niet mijn tranen bedwingen. De enorme gedrevenheid en passie waarmee Leo spreekt bleek onomstotelijk bij het interview dat in het kader van dit project plaats vond in de studio’s van Omroep Vlaardingen.

 

Als vrijwilliger zet Leo zich voor kwetsbare mensen in de Vlaardingse gemeenschap. Zo nam hij een aantal jaren geleden het initiatief of plaatjes te komen draaien in verzorgingshuizen, wat in sloeg als een bom.

 

Ook bij grote evenementen binnen Vlaardingen, zoals de Haring en Bier wandeltocht kom je Leo tegen. Hij zal er alles aan doen om iedere deelnemer persoonlijk te verwelkomen aan de finish. En, zoals te zien op de foto’s kan hij zich met alle gemak op de achtergrond plaatsen.

 

Wil jij ook Leo eens ontmoeten? Je kunt hem altijd op vrijdag- en zaterdagnacht vinden in het centrum van de stad. Hij bezoekt dan horecagelegenheden en maakt praatjes met de eigenaren en de bezoekers. Je bent altijd welkom bij Leo!

 

Foto's en reportage: Ramune van Moorsel