Bas Eenhoorn waarnemend burgemeester Vlaardingen
11-12-2019 om 21:47 uur | Laatst gewijzigd: | Redactie

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt met ingang van 13 december 2019 Bas Eenhoorn tot waarnemend burgemeester van de gemeente Vlaardingen. Eenhoorn is 73 jaar, woont in Wassenaar en is lid van de VVD.

 

Na het ontslagverzoek op donderdag 5 december 2019 van Annemiek Jetten, besloot de commissaris op maandag 9 december 2019, na overleg met de fractievoorzitters, een waarnemend burgemeester te benoemen. De commissaris heeft Bas Eenhoorn voorgesteld als waarnemend burgemeester. Na een gesprek met hem op woensdagavond hebben de fractievoorzitters laten weten zich te kunnen vinden in de voordracht.

 

Ook is afgesproken niet direct te starten met de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester. De commissaris heeft Eenhoorn de opdracht meegegeven om de rust in de gemeente de komende periode samen met het gemeentebestuur te herstellen. Op die manier wordt aan een nieuwe kroonbenoemde burgemeester een goede start geboden.

 

Op een later moment zal de commissaris de fractievoorzitters opnieuw uitnodigen. In overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt dan bepaald of de zoektocht naar een nieuwe burgemeester kan beginnen.

 

Eenhoorn heeft ruime bestuurlijke ervaring. In 1976 werd hij op 29-jarige leeftijd burgemeester van Schiermonnikoog. Na 6 jaar vervolgde hij het burgemeestersambt van 1983 tot en met 1996 in Voorburg. Van 1999 tot en met 2003 was hij partijvoorzitter voor de VVD. In het Vlaardingse is Eenhoorn geen onbekende. In 2014 nam hij als waarnemend burgemeester het stokje over van Tjerk Bruinsma in Vlaardingen. Daarvoor was hij van 2007 tot en met 2013 waarnemend burgemeester in de gemeenten Lansingerland, Kaag en Braassem en Alphen aan den Rijn.

 

Van 2014 tot en met 2018 werd hij tevens Nationaal Commissaris Digitale Overheid en tot voor kort was hij waarnemend burgemeester in Amstelveen.