10 x wist je dat: Kersteditie #1
30-11-2018 om 21:51 uur | De Vrije Vrijdagavondshow | Celine Haring

Wist je dat...

 

1.    ...het wereldwijd meest verkochte kerstlied allertijden niet All I Want For Christmas Is You, van Mariah Carey is, maar White Christmas van Bing Crosby? Het in 1942 uitgebrachte kerstlied is inmiddels meer dan 50 miljoen keer over de toonbank gegaan.


2.    ...er jaarlijks wereldwijd bijna 60 miljoen kerstbomen worden gekweekt? Echter niet in India: daar worden bananenbomen versierd met de feestdagen. De grootste kerstboom ter wereld is 67 meter en staat sinds 1950 in een winkelcentrum in Washington.

 

3.    ...het liedje ‘jingle bells’ oorspronkelijk niet voor kerst was bedoelt, maar voor Thanksgiving? Het werd eerst dan ook ‘One Horse Open Sleigh’ genoemd.


4.    ...er ook in Australië kerstliedjes worden gezongen over de sneeuw? Ook draagt de kerstman daar een warme wintermantel. En dat terwijl het daar rond de feestdagen juist zo’n lekker weertje is.


5.    ...9 maanden na kerst de meeste baby’s worden geboren? Niet omdat er meer wordt gesekst, maar omdat vrouwen vaker hun anticonceptiepil vergeten. Ik gok dat dat aan de vele glazen alcohol zal liggen.


6.    ...Tweede Kerstdag is ontstaan omdat het dienstpersoneel op Eerste Kerstdag gewoon moest werken? De volgende dag kregen ze vrij en mochten ze eten meenemen voor hun familie. Uit deze traditie is ook het kerstpakket ontstaan.


7.    ...het hangen van sokken bij de open haard is afgeleid van de Nederlandse gewoonte om schoenen neer te zetten voor Sinterklaas? Dat is niet de enige overeenkomst: de Kerstman stamt namelijk af van onze goedheiligman en is vormgegeven door Coca-Cola.


8.    ...dat mensen in Oekraïne niet alleen kerstballen, maar ook nepspinnen- en spinnenwebben in de kerstboom hangen? Dit wordt gedaan vanwege een oude legende over een arme weduwe die geen geld had om versieringen voor de familiekerstboom te kopen. De boom zag er dus erg kaal uit. Toen de familie de volgende ochtend wakker werd, zagen ze dat de boom versierd was door een spin. Het dier had allemaal spinnenwebben in de kerstboom gemaakt. Hierdoor had de familie toch nog een gelukkige kerst. Je moet het maar mooi vinden.


9.    ...dat alleenstaande vrouwen in Tsjechië  met kerst een schoen over hun schouder gooien? Ze geloven dat als de schoen naar de voordeur wijst, ze het volgende jaar een leuke man zullen ontmoeten. Dus, ben je single dit jaar, is dat misschien een leuke om uit te proberen. Nooit geschoten…


10.  ...wetenschappers uit Amerika hebben uitgerekend dat de Kerstman 822 huizen per seconde moet bezoeken om alle cadeautjes ter wereld te bezorgen? Dan zou hij dus 1046 kilometer per seconde moeten reizen. Maar met zijn 9 rendieren Rudolph, Blitzen, Donder, Cupid, Comet, Vixen, Prancer, Dancer en Dasher moet dat vast ook dit jaar gaan lukken.
 

Het lekkerste begin van je weekend, De Vrije Vrijdagavondshow. Met een hele hoop lekker muziek, bizarre nieuwtjes, leuke weetjes en natuurlijk de dance tracks! Elke vrijdagavond van 20:00 tot 22:00 uur op Omroep Vlaardingen, gepresenteerd door Martijn Wessels & Celine Haring.